10 tips voor de aankoop van een koelkast

Beeld: Farinelli construction,

Een koelkast is één van de belangrijkste apparaten in je keuken. Waar moet je nu eigenlijk op letten en wat vergelijk je met elkaar? Hieronder 10 tips die je helpen bij je keuze

Tip 1: hoeveel ruimte heb je en hoeveel ruimte heb je nodig

Er zijn koelkasten in alle maten en soorten. Je kan de hoeveelheid ruimte bepalen aan de hand van 2 routen. Allereerst kan je kijken hoeveel ruimte je hebt, en daarnaast kan je kijken hoeveel ruimte je nodig hebt.
Begin met te bekijken hoeveel ruimte je hebt. Je heb natuurlijk ook een kookplaat, een snijgedeelte, een oven en opbergruimte nodig. Wat is wens en wat is noodzakelijk. Daarnaast kan je nagaan hoeveel ruimte je nodig hebt voor een week boodschappen. En hoeveel vriesruimte je nodig hebt. Ga je regelmatig boodschappen doen? In de meeste gevallen kom je uit op minimaal 3 laden vriesgedeelte, maar meestal toch meer. Heb je eenmaal besloten hoeveel ruimte de koelkast kan krijgen, bedenk dan dat je boven en onder extra ruimte nodig hebt zodat je een goede afvoer krijgt van de warme lucht. Anders raak je onnodig veel energie kwijt.

Tip 2: vrijstaande of ingebouwde koelkast kiezen

In principe heb je 2 soorten koelkasten: vrijstaande en ingebouwde koelkasten. De vrijstaande zijn meer design koelkasten en staan volledig vrij. Ingebouwde koelkasten passen in de keuken. Soms met een ander frontje. Het voordeel van een vrijstaande koelkast is dat je deze kan verhuizen later, of kan vervangen. Een ingebouwde koelkast is rustiger, want deze valt vaak goed weg in het geheel.

Tip 3: koel vriescombinatie, tafelmodel of losse vriesgedeelte met kastmodel

Daarnaast zijn er ook nog verschillende modellen. Zoals een koel vriescombinatie, hier zit het vriesgedeelte in de koelkast. Heb je een klein klepje dan is er meestal niet voldoende vvriesruimte. . Soms zitten er een aantal laden in je vriezer, hou er rekening mee dat dit minder economiosch is, omdat je vriezer veel open en dicht gaat. Een tafelmodel is een koelkast die niet hoger komt dan het aanrecht. Meestal kies je dan voor een losse vriezer in de schuur. En dan zijn er nog kastmodel koelkasten met losse vriezers. Hier heb je een volledig losse vriezer en een kastmodel koelkast. De laatste geeft veel ruimte, maar meestal wordt de vriezer onder de koelkast geplaatst. Hierdoor kan je koelkast best hoog uitkomen, afhankelijk van het aantal laden van je vriezer.

Tip 4: let op electriciteitsgebruik

Een koelkast is tegenwoordig veel zuiniger dan vroeger en in de meeste gevallen een A-label. Een Amerikaanse koelkast is de minst zuinige koelkast, maar dan heb je ook wat

Tip 5: kies voor een afgescheiden vriesgedeelte

Vroeger was het vriesgedeelte in een koelkast. Tegenwoordig hebben de meeste koelkasten een eigen deur, waardoor kou in het vriesgedeelte niet verlorenen gaat bij openen.

Tip 6: koelgedeelte op werkhoogte is gemakkelijker

Niet altijd is het mogelijk, maar als je de ruimte hebt, kies er dan voor dat het midden van de koelkast op werkhoogte zit. Hierdoor kan je gemakkelijk de koelkast overzien en uit pakken

Tip 7: kies voor eenvoudige reinigbaarheid

Let erop dat de koelkast losse delen heeft die gemakkelijk schoon te maken zijn. Denk aan losse la inzetten en uitneembare flessen rekken. Bekijk ook of je gemakkelijk bij de sluitband kan. Ook de plek waar het water verdwijnt kan een ware bacteriehel worden. Is dit ook gemakkelijk te reinigen? Ook moeilijk bereikbare randen en hoeken zijn vaak lastiger schoon te maken.

Tip 8: bij een koel vries combinatie is apart dooien wel gemakkelijk

Niet alle koelkasten hebben de mogelijkheid dat je het koelgedeelte en vriesgedeelte apart kan schoonmaken. Dit is wel gemakkelijk vooral als je de koelkast lekker wilt reinigen, maar het vriesgedeelte niet

Tip 9: een flexibele koelkast inrichting geeft ruimte

 Niet altijd heb je flessen en soms dat feestje met al die taarten. Als je gemakkelijk de hoogte van de planken kan wijzigen of zelfs halve planken kan inzetten dan ben je er later dankbaar voor.

Tip 10: Draaideurrichting naar 2 kanten?

Het lijkt een open deur, maar niet altijd is de deur naar 2 kanten open te draaien. Let erop want niet elke plek geeft ruimte voor 2 draairichtingen.

Share This Post

2 Comments

  1. Hosting - 27 mei 2016

    Laat je hierbij niet leiden door de ‘trends van de week’. De wok is ook al weer verdwenen uit menige keuken en een ingebouwde espressomachine vraagt je toewijding en veel onderhoud. Ook is de ruimte in je keuken misschien beperkt en heb je niet alles nodig.

  2. Marie de Jonge - 30 oktober 2019

    Bedankt voor het delen van de tips voor het kopen van een koelkast. Onze keuken gaat verbouwd worden en we willen graag nieuwe apparatuur plaatsen. We weten nog niet of we de koelkast laten inbouwen, of dat we deze los plaatsen. We moeten er nog maar even goed over nadenken!

Leave a reply