Aanrechtblad kiezen

Beeld: Will Goethe - Jason Thomas Architect
Welk aanrechtblad kies je in de keuken. Het aanrechtblad staat niet op zichzelf maar bekijk je altijd in combinatie met je kastjes en de achterwand. Omdat het aanrechtblad een groot vlak is, bepaalt het in grote mate de stijl van je keuken. Daarnaast moet een aanrechtblad wel prettig werken. Een goede vriendin had een composiet aanrechtblad uitgekozen. Prachtig om te zien, maar in de praktijk kwamen er wel makkelijk kringen op. Die gingen wel weg met goed boenen en inweken met chloor, maar met het laatste was mijn milieubewuste vriendin helemaal niet blij.

Materiaal van je aanrechtblad

Zoveel aanrechtbladen, zoveel soorten materiaal. En aan elk soort materiaal zitten voor en nadelen.

Keramisch aanrechtblad

Het keramische aanrechtblad is gemaakt van porcelein, klei en kleurstof. Je hebt dit aanrechtblad in verschillende egale kleuren en bewerkingen. Een keramisch aanrechtblad is sterk en kan tegen hitte en snijden. Ook is het aanrechtblad kleurvast en blijft heel lang mooi. Het enige nadeel van een keramisch aanrechtblad is dat deze niet tegen bijtende schoonmaakmiddelen kan en met aanraking met een hele scherpe punt kan gaan schilveren. Een keramisch aanrechtblad zit wel in het duurdere segment.

Granieten aanrechtblad

Een aanrechtblad van graniet wordt gemaakt van graniet dat in de bergen in platen gevonden wordt. Het is dan ook een 100% natuurlijk product. En je ziet dit in verschillende kleuruitvoeringen terug (roze wit of zwart). Elk blad zal dan ook anders zijn. Graniet is supersterk en kan tegen een warme pan. Bij graniet moet je wel opletten dat het blad van natuursteen is dus enige onderhoud behoeft om de waterdichtheid te behouden.

Composiet aanrechtblad

Een composiet aanrechtblad is gemaakt van korrels: granietkorrels, marmer en beton. Deze stukjes steen worden samengeperst en het resultaat is een sterk aanrechtblad met een steenlook. Je kan hem in alle verschillende kleuren en bewerkingen krijgen. Een composiet aanrechtblad is wel gevoelig voor verkleuring, vooral als het een licht aanrechtblad is zoals bij mijn vriendin dan moet je zorgen dat er geen water op blijft staan. Ook kan een pan direct op het aanrechtnblad zorgen voor verkleuringen. Mijn aanrechtblad is van composiet en hier kan ik wel direct een pan opzetten. Dit heeft te maken met de afwerking en de donkere kleur.

Betonnen aanrechtblad looking good

In de landelijke maar ook in de industriele look past een betonnen aanrechtblad perfect. Deze bladen zitten in het duurdere segment. En zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en bewerkingen. Van glad tot geribbeld. Een betonnen aanrechtblad is sterk en zwaar. Het nadeel is dat niet alle keukenkastjes een betonnen aanrechtblad kunnen dragen. Ook is een betonnen aanrechtblad poreus en gevoelig voor zuur schoonmaakmateriaal, waardoor je extra aandacht moet besteden aan de coating die erop wordt gezet.

Aanrechtbladen van kunststof zijn goedkoper

Goedkopere aanrechtlbaden zijn gemaakt van kunststof. De laatste tijd zijn er ook steeds meer aanrechtladen gekomen met een kunststof aanrechtblad in het duurdere segment die er fantastisch uitzien. Het voordeel is dat kunststof in elke kleur te maken is en heel kleurvast. Nadelen zitten erin dat kunststof wel kwetsbaar is, niet direct op het blad snijden en ook geen hete pannen erop zetten.

Aanrechtblad van gehard glas is mooi in moderne keuken

Glas kan ook als aanrechtblad. Glas past in de wat modernere design keukens en geeft een strakke uisstraling. Het is enorm waterdicht en hard. Kwetsbaar is een aanrechtblad van glas alleen als deze gelegd wordt, want dan zijn de randen kwetsbaar. Daarna is het glas heel hard en watervast. Een warme pan kan je beter op een onderzetter zetten en vette vingers zie je ook goed op een aanrechtblad van glas.

Houten aanrechtblad heeft voor en nadelen

Houten keukenblad

Deze houten aanrechtblad past perfect bij de stijl van RestyleXL. En een paar krasjes zijn hier niet erg.

Een houten aanrechtblad geeft gelijk een warme sfeer. Hout  past daarom heel goed in een klassieke keuken, maar ook als contrast in een moderne keuken. Je hebt gladde aanrechtbladen van hout die een olie of coating hebben gehad, of gezandstraalde aanrechtbladen. Deze hebben een ruwer oppervlak. Houten aanrechtbladen zijn wel gevoelig voor vocht, warmte en scherpe voorwerpen. Het hout werkt en je hebt kans na verloop van tijd op scheuren of krassen. Goed onderhoud kan dit voorkomen.

 

 

 

 

RVS niet alleen voor het hotel

Een RVS aanrechtblad is gemaakt van roestvrij staal waardoor deze jaren mee kan gaan. Je ziet hem dan ook vaak in professionele keukens. Thuis past een RVS aanrechtblad goed in een industriele keuken. Het grootste nadeel van RVS is de niet krasbestendigheid. Je ziet al snel krassen op RVS.

Formaat telt bij je aanrechtblad

Bij aankoop van een aanrechtlad is het formaat van belang. Kies je voor een wat hoger blad dan kan je wellicht niet al het materiaal kiezen. Zo zit er een maximum hoogte aan glas. Vaak zie je ofwel wat hogere aanrechtbladen, zoals een betonnen aanrechtblad van 10 cm hoog, ofwel juist hele dunne aanrechtbladen zoals van glas. Hoe hoger hoe meer materiaal gebruikt wordt, hoe zwaarder en duurder, maar ook hoe meer impact je aanrechtblad zal hebben.

Kies je voor een dieper aanrechtblad, en eigenlijk dus voor een diepere keuken dan zal je merken dat die extra ruimte op het aanrechtlad heel plezierig werkt. Net die 10 centimeter achter het fornuis geeft ruimte voor je messenset en je koffiezetapparaat staat niet in de weg.

In de meeste gevallen komen aanrechtladen niet langer dan 4 meter en soms 3 meter, hierdoor zal je een naad krijgen als je een langer aanrechtblad nodig hebt. Het mooiste is om voor de naad een strategische plek te kiezen.

Wat kost een aanrechtblad?

De goedkoopste aanrechtbladen zijn gemaakt van kunststof gevolgd door roestvrijstaal en massief houd. In het middensegment prijs zie je aanrechtbladen van Composiet en Graniet, gevolgd door keramiek. Daar waar Glas en beton in het duurdere segment zitten.

Aanrechtblad in alle kleuren

De kleur van je aanrechtblad hangt samen met het materiaal. Kies je voor kunststof dan is de keuze enorm, kies je voor natuursteen dan ben je beperkt aan wat de natuur voor je bedacht heeft. Combineer de kleur goed met de kleur van je kastjes.

De rand van je aanrechtblad: waterkering of niet

Mijn aanrechtblad is recht met een afgerond hoekje, anderen zweren bij een waterkering waarbij het aanrechtblad een beetje omhoog komt, zodat water dat op het aanrechtblad ligt niet over de rand op de grond kan vallen. Een afgerond hoekje heeft als voordeel dat de rand niet tegen je prikt als je ertegenaan staat.

Nieuw aanrechtblad, nieuwe look

Bij een kleine renovatie geeft een nieuw keukenblad een heel andere look
Een nieuw keukenblad is in principe een eenvoudige ingreep met groot resultaat, daarom is dit een ideale aanpassing als je een kleine keuken renovatie wilt doorvoeren.

Spoelbak telt ook mee

De spoelbak zit in het aanrechtblad en daarom is het goed om mee te nemen in je bedenkingen. Je kan keizen voor een spoelbak van RVS waardoor deze afwijkend is of in hetzelfde materiaal. Als je een aanrechtblad in hetzelfde materiaal hebt dan komt dat heel strak over. Wel moet je rekening houden dat niet al het materiaal heel erg geschikt is om als spoelbak te dienen.

Alles telt op

Je mooiste aanrechtblad is een aanrechtblad die past bij de achterwand, de keukenstijl, je lampen, afzuigkap en je kastjes. Met een moodboard van al je materiaal kan je goed zien of alles mooi bij elkaar past.

Share This Post

3 Comments

  1. alles over de keuken Witte keuken is stijlvol en in alle keukenstijlen verkrijgbaar - 8 april 2015

    […] Glas, RVS, hout het kan allemaal goed in een witte keuken. Afhankelijk van de stijl waar je voor kiest. Een witte keuken met hout maakt de keuken wat warmer, dus hier kan een ijswit weer heel goed. RVS en glas zijn wat koudere materialen, dus zoek je wellicht in de accessoires wat warmere kleuren. […]

  2. alles over de keuken Klassiek landelijke stijl of jaren 30 keuken de kenmerken - 23 april 2015

    […] De keuken is meestal off white of beige keuken met paneel frontjes. Vaak een marmeren of granieten aanrechtblad. Omdat ze vroeger geen verpakkingsmateriaal kenden, zie je een open kast of planken met […]

  3. Hosting Italia - 30 juni 2016

    Met graniet haal je een echt natuurproduct in huis. Uniek en ontzettend duurzaam. Overweeg je een granieten aanrechtblad voor jouw nieuwe keuken, lees dan hier alles over graniet.

Leave a reply