Achterwand in de keuken

Beeld & design: the cross interior design

De achterwand in je keuken geeft diverse mogelijkheden. Achterwanden hebben een functie en ze zijn sfeermakend. Ze moeten de muur beschermen tegen spatten, maar omdat ze vaak de hele lengte van de keuken bestrijken vallen ze ook nog heel erg op. Ook bij achterwanden zie je allerlei mogelijkheden in materiaal en vormkeuze.

Het standaard materiaal voor achterwanden in de keuken was de tegel

keuken achterwand tegels keramiek

Beeld: Corninha Design, LIS Rock. Kleine keramieken tegels als achterwand geven in een klassieke stijl een eigen sfeer. Let wel op met schoonmaken.

Vroeger waren wandtegels de standaard en dan in vierkante vorm. Tegenwoordig heb je in achterwandtegels een groot assortiment. Denk aan tegels die liggend worden gelegd of hele kleine tegels die als keramiek op je achterwand staan. Bedenk wel dat kleine tegels wellicht wat lastiger schoon te maken zijn dan de grotere tegels. Kies je voor tegels, dan kan je die ook voegloos laten leggen of met een voeg in de kleur van de tegel, zo krijg je nog steeds een rustige achterwand. Op de bovenste foto zie je een tegel die helemaal is doorgelegd tot aan het plafond. Zo krijg je een muur in plaats van een achterwand.

 

 

 

 

Glazen achterwanden

witte keuken

Beeld:  Morph Interior Ltd and Alison Hammond Glazen achterwand in gekleurd glas in een witte keuken, geeft een mooi rustig doorlopend effect.

Vooral in de modernere keukens zie je steeds meer een glazen achterwand, vaak een matglazen achterwand of in kleur. Vooral als je de frontjes in mat neemt dan valt de achterwand gelijk op. Een glazen achterwand is gemakkelijk schoon te maken, maar wellicht zul je wel vaak schoon moeten maken, want strepen zijn tegelijkertijd ook goed zichtbaar.

 

 

 

 

Spiegel achterwand

Vooral bij kleine keukens is een spiegel achterwand een geniaal idee. Vooral als je ook bovenkastjes hebt kan dit net de illusie geven van een grotere keuken.

Houten keukenachterwand

Een houten keukenachterwand geeft een heerlijk warm effect, ook is deze goed schoon te maken. Ik vind een achterwand dat afwijkt van het blad een heel mooi effect geven.

RVS achterwand

RVS achterwand neigt een beetje de richting aan naar de industriële keuken. Soms zie je ook alleen RVS wand achter het kookfornuis en de rest muur. Bij RVS moet je wel rekening houden dat deze gemakkelijk krast.

keuken achterwand krijtverf

Beeld: RestyleXL Een keukenwand van krijtverf, zo vergeet je niets. Een doekje erover klaar, maar krijtverf is wel kwetsbaar voor vetvlekken.

Achterwand van krijtverf

Ja, dit bestaat ook, als je echt niets wil vergeten, dan schrijf je het recept gewoon op de muur. Prachtig om te zien is een achterwand van krijtverf, wellicht niet altijd even handig. Krijtverf is wel makkelijk schoon te maken met een doekje, maar kan wel stoffig zijn.

 

 

 

 

Achterwand van schrobbare verf

keuken achterwand verf

Beeld: British Standard. Mooi zoals gebruik is gemaakt van de horizontale zwarte lijn. Een achterwand die heel sfeerbepalend is. Zie ook dat de bovenkastjes zijn meegenomen.

In principe kan je de keuken achterwand met gewone muurverf bewerken. Elke muurverf kan je met een natdoekje schoonmaken. Wil je zeker zijn dat je de muur goed schoon krijgt, dan kan je ook speciale muurverf kiezen zoals Histor reinigbare muurverf of  exerior muurverf of Sigma pearl clean matt. Tenslotte zou je ook lak op de muur kunnen verven. Hier zie je dan wel een hogere glansgraad.
Heb je gekozen voor een iets dieper aanrechtblad, dan is een achterwand van gewone muurverf heel goed te doen. Er spat dan niet zoveel meer tegen de muur.

 

 

 

 

 

Een 5 cm hoog randje

Soms zie je ook een klein randje van 5 cm hoog, vaak in de kleur van het aanrechtblad. Ikzelf vind dit minder mooi, en het randje is stofgevoelig.

Kunststof achterwand

Je hebt in allerlei verschillende bedrukkingen achterwanden van kunststof, hiermee kan je een geheel eigentijdse keuken krijgen. Kunststof is wel gevoelig voor krassen, dus voorzichtig met schoonmaken.

 

Share This Post

1 Comment

  1. alles over de keuken Klassiek landelijke stijl of jaren 30 keuken de kenmerken - 15 mei 2019

    […] juist modern design elementen. Denk aan paneeldeuren met een klassiek profiel gecombineerd met een achterwand van glas of chromen handgrepen. Of moderne lampen met een geborstelde nikkel fitting. De hang naar […]

Leave a reply