Afzuigkappen en ventilatie

Beeld: Elica Afzuigkap Seashell

Afzuigkap en mooie lamp ineen. Afzuigkappen zijn er in alle maten en soorten. Het lijkt misschien niet het het meest spannende onderdeel van de keuken, maar wel een heel bepalende. Niet alleen valt een afzuigkap op, het is immers beste een groot ding in de meeste gevallen, maar hij valt vooral op als hij er niet is, of het niet zo goed doet. Heb jij ooit de hele dag keukenluchtjes geroken, dan weet je wat ik bedoel.

De afzuigkap kiezen

Allereerst is het van belang te bepalen of je een afzuigkap met motor of zonder motor neemt. Heb je een centrale afzuiginstallatie dan is een afzuigkap zonder motor mogelijk. Er zijn afzuigkappen met een recirculatie systeem, geen afvoer hier, waardoor je grenzeloze keuze hebt in design afzuigkappen. Vind je kookluchtjes afschuwelijk? Dan is het verstandig om er een te nemen met motor met een afvoer naar buiten.

Boven een eiland of aan de muur?

Waar kook je? Is de kookplaat op een kookeiland, dan heb je speciale vrijstaande afzuigkappen nodig. Je kan kiezen voor een koker of een eilandkap. Er zijn ook zelfs afzuigkappen die eruitzien als prachtige lampen. Bedenk wel dat ook deze afzuigkappen idealiter een luchtafvoer naar buiten heeft. Een verlaagd plafond of zichtbare buis is dan wel het gevolg. Zie je dat niet zitten, dan kan je ook kiezen voor een geïntegreerde luchtreiniger. In dit geval worden de keukenluchtjes door de afzuigkap gereinigd, maar het zal altijd minder goed werken dan een afzuigkap die naar buiten wordt geleid.
Vind je het niet mooi dat er midden in de kamer een afzuigkap hangt dan zijn er nog wel mogelijkheden. Zo heb je ook een plafond afzuigkap. Deze afzuigkap wordt in het plafond ingebouwd. Hou er dus rekening mee, dat je een iets verlaagd plafond krijgt bij dat gedeelte en dat deze kap nooit zo goed zal afzuigen als een eilandkap. Vaak kan je ook kiezen voor een wat sterkere afzuiging of een iets bredere plafond afzuigkap.
Een ander alternatief is een afzuigkap die in het eiland is gemonteerd. Als je gaat koken dan stijgt de afzuigkap uit je eiland. Een prachtig gezicht. Maar natuurlijk, als je echt geen luchtjes wilt ruiken, dan moet je kiezen voor een wandafzuigkap.

Afzuigkappen aan de wand

Ook aan de wand heb je veel mogelijkheden. Natuurlijk de wand afzuigkap. Deze heb je in rechte vormen, of meer klassieke schouwvormen.
Daarnaast kennen we de inbouwmodellen, dit zijn afzuigkappen die in een bovenkastje gemonteerd worden. Iedereen kent vast wel de goedkope keuken variant, maar tegenwoordig zie je steeds meer een hele wand kastjes tot aan het plafond. De afzuigkap is dan een inbouwmodel, maar doet in niets meer denken aan de goedkope keuken variant.
De onderbouwmodellen worden onder een kastje gemonteerd. Ook hier heb je goedkopere varianten, maar de duurdere hebben een uittrekbaar gedeelte, waardoor de afzuigkap heel plat kan worden weggewerkt.

De hoogte breedte en diepte van je afzuigkap

Of een afzuigkap ook naar behoren werkt, heeft ook te maken met de positie. Een afzuigkap heeft dezelfde of bredere maat dan de kookplaat. De hoogte kan verschillen per afzuigkap. Meestel 65 cm. Boven gas en 55 cm. Boven electrisch. Aan de ene kant zo laag mogelijk om ervoor te zorgen dat alle keukenluchtjes verdwijnen en aan de andere kant op die hoogte dat je niet je hoofd stoot, of erger dat er een vonk in de meestal vette buis kan komen en brand kan veroorzaken. Heb je gekozen voor een dieper aanrechtblad, bedenk dan dat ook je afzuigkap meer moet uitsteken om optimaal te functioneren. Je zou dan kunnen besluiten om een eilandkap te nemen, deze kan zelfstandig hangen zonder dat deze perse tegen de wand vastgezet moet worden.

Verlichting boven het fornuis

De afzuigkap heeft een dubbelfunctie, hij is ook het licht boven de kookplaat. Niets zo vervelend als geen goed licht te hebben. Led lampen of halogeen lampen zijn inmiddels wel de norm geworden. De nieuwste technologie zijn fluorlampen, eigenlijk de oude tl lampen, maar dan geperfectioneerd en de neon lampen. Denk ook aan de mogelijkheid die sommige afzuigkappen hebben om het licht te dimmen. Zo is de afzuigkap een echte sfeermaker worden.

It makes noise!

Tenslotte, een afzuigkap moet afzuigen, maar als hij herrie maakt dan doet hij ook niet wat je wilt. Dus, luister ook eens hoe hij klinkt als hij die luchtjes wegzuigt.

Share This Post

1 Comment

  1. alles over de keuken 5 pitsgasfornuis of 6 pits, tips voor de ideale gasfornuis keuze - 31 mei 2020

    […] in het zicht zetten. Of zelfs aan het eiland als je die hebt. Koken aan het eiland betekent ook de afzuiger boven je eiland. Een mogelijke oplossing is een geïntegreerde afzuiger in je eiland of een plafond […]

Leave a reply