Gasfornuis plaatsen

Beeld:Bunkerworkshop, Matt Delphenich

5 pitsgasfornuis of 6 pits? Welke plek is eigenlijk ideaal voor het gasfornuis?
Als je mensen vraagt naar hun keuken, dan denken ze meestal direct aan koken. En goede koks aan de meest lekkere en fantastische gerechten die ze gemaakt hadden. Ook al wordt er meer tijd besteed aan snijden, hakken en wassen, toch krijgt de kookplek de belangrijkste plek in de meeste keukens.

Wie koken er eigenlijk?

Meestal is er één persoon die achter het fornuis staat. Een enkele keer roert er nog iemand in een pannetje bij. Dus, over het algemeen hoef je geen rekening te houden met plaats voor veel personen achter het gasfornuis. Een 5 of 6 pits gasstel of inductieplaat is wel lekker. Hiervoor heb je automatisch iets meer ruimte van het aanrecht nodig. Bedenk bij je gasfornuis dat de pannen ook nog moeten passen. Als ik heel eerlijk ben dan kan ik niet 5 pannen op ons 5 pits gasstel zetten, ze duwen elkaar eraf. Meer ruimte hebben we niet. Toch worden ze alle 5 gebruikt afhankelijk van wat er gekookt wordt.

De show komt van het koken

Vroeger was het fornuis de spil van de keuken. Waarschijnlijk duurde het koken toen ook veel langer. En zat iedereen graag lekker warm in de buurt van het fornuis. Nu is het eigenlijk niet veel anders. Heel veel restaurants hebben een open keuken, want het koken is show. Dit is leuk om naar te kijken. Heb je een open keuken, dan kan je het fornuis best in het zicht zetten. Of zelfs aan het eiland als je die hebt. Koken aan het eiland betekent ook de afzuiger boven je eiland. Een mogelijke oplossing is een geïntegreerde afzuiger in je eiland of een plafond afzuiger.

Koken, hakken en snijden zijn vriendjes

De allereerste stappen voor de ideale indeling van je keuken begint met de zones in te delen. Omdat de voorbereiding de meeste tijd kost, begin je met die plek te bepalen voor het snijden en hakken, ernaast plaats je het fornuis. Dan kan je van het snijden direct door naar het koken.

Share This Post

Leave a reply