Kleur in de keuken

Beeld: Gort Scott

 

Durf jij te kiezen voor een felrode keuken? Wat is eigenlijk de beste keukenkleur? Kies je een felle kleur voor je keuken dan is je keuken gelijk een statement. Maar ook als je minder uitgesproken bent kan je door je keukenkleur een aandachtstrekker maken van de keuken.

Kleuren combineren

Kleurenwiel

Kleuren zijn niet altijd gemakkelijk te combineren. Het kleuren wiel helpt je een handje op weg. Je kan kiezen voor contrasterende kleuren of juist harmoniërende kleuren. Contrasten krijg je door kleuren te kiezen die tegenover elkaar staan in het wiel. Dus Geel met paars, of blauw met oranje en rood met groen. Harmoniërende kleuren liggen naast elkaar in het wiel, geel met groen of rood met oranje. Natuurlijk zijn er meer kleuren dan in het wiel, grijswaarden zorgen ervoor dat een kleur minder fel wordt. Zo kan je een oranje grijs krijgen of een blauwgrijs. Kies je voor kleuren met een vergelijkbare vergrijzing, dan geeft dat een rustig geheel.

De optimale kleur voor je keuken vinden: hoe werkt dat?

De beste kleur is de kleur die jij mooi vind. Maar, als je er nog niet uit bent kan je beginnen met een moodbord te maken. Pak een paar tijdschriften en scheur of knip de plaatjes uit die je mooi vindt. Heb je een stapeltje, leg ze op de grond en plaats ze zo naast of op elkaar dat je een mooi plaatje krijgt. Kijk nu tussen je wimpers door. Welke kleuren zie je? Welke combinatie heb je gemaakt? En is het een groot vlak, of juist een klein? Probeer de kleuren uit te knippen en zoek er bijvoorbeeld kleurtalen uit de bouwmarkt bij. Dit is jouw eigen kleurenset voor in de keuken.

Kleur en materiaal

Naast kleur heb je ook materiaal soorten. Geel in hoogglans geeft een ander effect dan geel in marmereffect. Als je hout combineert in je keuken, dan geeft dit ook een eigen kleur mee, met meestal een beetje rood. Dan geeft grijs een mooi beeld erbij.

Grote vlakken of kleine vlakken kleur?

Een donkerder aanrecht blad en lichtere kasten is het meest praktisch. Een wit aanrechtblad is fantastisch, maar je zal deze veel schoon moeten maken. Een donkergrijs blad, in betonlook ziet er altijd heel stoer uit. Je hoeft natuurlijk niet alle kastjes in dezelfde kleur te houden. Een rij bovenkastjes in een afwijkende kleur geeft een mooi effect.

Accessoires?

Een keuken koop je meestal voor 10 jaar of meer, dus je moet best zeker van jezelf zijn wil je een gedurfde kleur kiezen. Een alternatief is om de keukenkleur zelf rustig te houden, maar te kiezen voor kleurrijke accessoires. Een lamp of vaas is wat sneller vervangen dan alle keukenkastjes. Ook is de kans dat je een rustige grijs, of zachte blauw beu wordt wat minder groot dan bijvoorbeeld ferrari rood.
Wat is jouw keukenkleur?

Share This Post

2 Comments

  1. alles over de keuken Witte keuken is stijlvol en in alle keukenstijlen verkrijgbaar - 8 april 2015

    […] witte keuken, geen witte keuken. Je hebt parelwit, spierwit, schelpenwit, roomwit, blauwwit. Elke kleur heeft een “witvariant”. En het werkt inderdaad zoals je verwacht. Een roomwitte keuken is […]

  2. alles over de keuken De grijze keuken is hip en in alle keukenstijlen te vinden - 20 april 2015

    […] accessoires fantastisch met grijs. En vergeet ook niet om ton sur ton grijs te gebruiken. Op de kleurwaaier kan je kiezen voor aanpalende kleuren of juist contrasterende […]

Leave a reply