Kookeiland, wel niet wel niet

Beeld: blackLAB architects inc.,
Black lab keuken eiland

Een kookeiland ziet er altijd fantastisch uit, meestal met een gedeelte met wat krukken. Ik zie mezelf al daar zitten terwijl er heerlijk gekookt wordt, nippend aan mijn wijntje. Meer dan deze fantasie heb ik nooit gehad, nee geen kookeiland bij mij. Waarom eigenlijk niet?

 

Een kookeiland iets voor jou?

Een kookeiland neemt natuurlijk ruimte in, dus het werkt heel goed bij iets bredere huizen. Heb je zo’n huis, dan zou ik zeker eens kijken of het past. Natuurlijk moet je bedenken dat deuren en laden open moeten kunnen. En omdat je ook weer niet teveel wilt lopen, denk aan ongeveer 1.20 meter tussen keuken en kookeiland.
Ik vind de mooiste kookeilanden uitkomen als ze meelopen met de lengte van een huis. Een kookeiland in de breedte is toch meer een sta in de weg.

Welke keuken functies op een kookeiland?

Je ziet vaak een kookeiland met een kookfornuis en een kraan met wat aanrecht om te snijden. Ertegenover wat barkrukken. Zo kun je aanschuiven terwijl er gekookt wordt. Dat is fijn! Maar goed, het betekent wel dat je heel netjes moet zijn. Want je aanrechtblad waar het meeste op staat is heel zichtbaar in het midden van de ruimte. Vergeet niet dat boven je fornuis een afzuigkap nodig is. Er zijn hele mooie afzuigkappen voor boven een kookeiland. En bedenk ook dat je waarschijnlijk wel een verbinding naar buiten wilt vanaf de afzuigkap om zo min mogelijk last van kookluchtjes te hebben.

Niet handig!

Als je de wasbak in het eiland zet en de kookplaat tegen de wand, dan ben je de hele tijd rondjes aan het lopen tussen snijden/wassen en koken. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een kookeiland zonder wasbak; voor wat snijwerk, opbergwerk of om gewoon lekker aan te zitten. Heb je gelijk het rommelprobleem op het eiland opgelost.

En als je blijft twijfelen

Een kookeiland wel niet, wel niet. Ik begrijp zeker dat je hier over moet nadenken. Ik ben er in ieder geval nooit uitgekomen en heb altijd voor de veilige variant “geen kookeiland” gekozen. Een kookeiland staat ofwel super gaaf, een prachtig design meubel midden in je kamer. Of het is geen gezicht. Kom je er niet uit, dan kan je altijd natuurlijk een mooie tafel als “kookeiland” gebruiken of je maakt een kookeiland zonder apparatuur. Is het niets of ontwikkelt je huishouden zich naar andere behoeften, dan is deze zo weer weg.

Share This Post

Leave a reply