Kookplaat kiezen

Kookplaat kiezen

Wave kitchen products

Kookplaat kiezen is allereerst kiezen voor de wijze waarop je wilt koken. Kook je graag electrisch of op gas? De meeste mensen zijn gas gewend en kiezen voor gas. Ook topchefs koken graag op gas. Echte electrische kookplaten zijn er eigenlijk niet meer, meestal wordt gesproken over een inductie kookplaat.

Koken op gas

Het grootste voordeel van gas is dat het direct warm is en ook snel weer afkoelt. Hierdoor heb je het meeste gemak bij het koken. Je kiest de grootte van de vlam en je weet welke temperatuur erbij hoort. Alle pannen zijn geschikt om te koken met gas.
Bij al die voordelen hoort 1 groot nadeel. Gas kan ook gevaarlijk zijn. Ben je vergeetachtig en laat je een pan op het vuur staan of het vlammetje gaat uit, dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Inductie of gas

Een inductieplaat warmt net zo snel op als gas, je krijgt wel een heel ander gevoel van het koken, want nu moet je kijken naar de nummertjes. Een hoog cijfer en de plaat is heel warm. Dit is echt even wennen als je gas gewend was. Ook heb je speciale pannen nodig met een dikkere bodem. Een inductieplaat krijg je heel gemakkelijk schoon en het ziet er vaak heel mooi strak uit. Daar staat tegenover dat een inductie kookplaat relatief veel energie vraagt.

Keramisch koken

Keramisch koken lijkt nog het meeste op het vroegere electrisch koken. De plaat wordt heel langzaam warm en koelt ook langzaam af. Je moet dus gaan spelen met de restwarmte, en met pannen gaan schuiven. Doe je het goed, dan kan je heel economisch omgaan met de elektriciteit.

Hoeveel kookpitten zal ik nemen?

Of het nu gas, inductie of keramische plaat hebt, je kan meestal ook kiezen voor de hoeveelheid kookpitten. Logischerwijs neemt een 5 pitsstel minder ruimte in dan een 9 pitstel. Elk merk heeft hier zijn eigen verhoudingen voor. Bedenk ook dat een pan een bepaalde grootte heeft. Dus, ook al heb je 5 pitten, wil dat niet zeggen dat je met 5 pannen tegelijk kan koken. Meestal raken de randen van de pannen elkaar dan. Meerdere pitten zijn met name fijn omdat je niet altijd dezelfde opwarm tijd nodig hebt. Een wokpan heeft een hoog vuur nodig, maar een sausje moet lekker kunnen pruttelen. Meestal heb je 1 hoogvermogen, 1 sudder vermogen en de rest normaal vermogen. Soms kan je zelf kiezen voor het soort pitten, maar vaak is dit al bepaald door de fabrikant.

De plaats van de kookpitten

Meestal bepaalt de fabrikant de plek van de pitten. De wok in het midden, want die heeft een grote pan nodig en de rest eromheen. De wat luxere inductieplaten hebben de mogelijkheid om zelf je plek te bepalen aan de hand van behoefte. Dat lijkt mij nu best handig.

Share This Post

1 Comment

  1. alles over de keuken Klassiek landelijke stijl of jaren 30 keuken de kenmerken - 31 mei 2020

    […] De schouw van een klassieke keuken is vaak opvallend in een eigen ombouw. De kookplaat met minimaal 6 pitten, met natuurlijk een klassieke oven benadrukt het gevoel van vroeger. Een extra grote koelkast, […]

Leave a reply