Landelijke stijl keuken

Beeld: Buckminster Green
Een landelijke stijl keuken kan 30 jaar oud zijn en nog steeds niet ouderwets. Dat komt door het gebruik van duurzame materialen en eenvoudige lijnen. De landelijke stijl keuken kent verschillende richtingen.

Landelijke stijl keuken komt van hang naar vroeger

Klassiek landelijke keuken

Beeld: Cuppett Architects Een klassiek stijl landelijke keuken, met open voorraadkast, een opvallende afzuigkap met 6 pits gasfornuis met oven. De afzuigkap doet ook denken aan vroeer. Het gebruik van verschillende houtsoorten maakt de keuken warm en opvallen. De verlichting is mooi rustig gehouden.

De landelijke stijl keuken kenmerkt zich door een hang naar vroeger. Deze hang kan zijn naar de jaren 30 keuken, of meer 1900. Zo heb je ook een hang naar het stedelijke vroeger of meer het landelijke stijl. En naast de hang naar het Hollandse leven ook het Engelse landleven. Afhankelijk van de periode waar de keuken naar verwijst of het land zie je verschillende landelijke stijl keuken uitwerkingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Klassieke stijl landelijke keukens

De klassiek landelijke keuken stijl verwijst terug naar de keuken van rond de 1900 in de steden. De keuken is meestal off white of beige keuken met paneel frontjes. Vaak een marmeren of granieten aanrechtblad. Omdat ze vroeger geen verpakkingsmateriaal kenden, zie je een open kast of planken met voorraadpotten. Een open keukenkast met glazen laden of open planken ontbreekt vaak niet. Zou je de moderne apparatuur over het hoofd zien, dan verwacht je het dienstmeisje om de hoek.

Jaren 30 keuken blijft populair

Klassieke jaren 30 keuken

Beeld: Lodder keukens
Een jaren 30 keuken. klassieke paneeldeuren en vooral opvallen en mooi zijn de muurtjes tussen de kasten. Het kookeiland met grote grepen.

Brede dakgoten, dakpannen, een schuin dak. Huizen gebouwd in de jaren 30 en ook de replica’s zijn erg in trek. Om in een eenduidige stijl te blijven zie je ook de bijbehorende jaren 30 keuken. Ook hier veel gebruik van paneelfrontjes, samen met muurtje waar de keuken op rust. Bij de jaren 30 keuken zie je minder de voorraadpotten op de voorgrond. De vloer heeft meestal zwart wit geblokte tegels. De keuken is iets strakker dan de klassiek landelijke stijl keuken, maar biedt nog steeds het gezellige gevoel.

 

 

Boerenkeuken gebruikt meer verweerde materialen

Boerenkeuken

Beeld: Buckminster Green. Mooie boerenkeuken, met een tafel van ruw materiaal als kookeiland. Zie ook de vergrijsde blauwe voorraadkast met paneeldeuren, een open midden en klassieke knoppen. De vloer van warm hout en de muren een zachte grijs. Net als vroeger.

De boerenkeuken wijst naar het boerenleven. Soms ook het Franse boerenleven. In de boerenkeuken zie je verweerde materialen en soms ook verweerde en half geschilderde kasten. De materialen zijn ruwer en minder glad afgewerkt. Veel ruw hout en soms ook een kast met gebladerde verf. De verlichting is ook wat zwaarder en grover.

 

 

 

 

Keuken cottage stijl, hang naar het Engelse landleven

De oude Engelse cottages hadden keukens die lijken op de klassiek landelijke stijl keukens, maar dan vaker in het zacht groen. Ook hier gebruik van veel hout en panelen of zacht grijs. In matgrijs of doodmat grijs.

Modern landelijke stijl keukens, vroeger gecombineerd met nu

De modern landelijke stijl keukens combineert de oude materialen, kleuren en texturen met juist modern design elementen. Denk aan paneeldeuren met een klassiek profiel gecombineerd met een achterwand van glas of chromen handgrepen. Of moderne lampen met een geborstelde nikkel fitting. De hang naar vroeger krijgt zo een modern accent.

Klassieke apparatuur maakt de keuken compleet

De landelijke stijl keuken mag dan wel een hang naar vroeger hebben, maar niet een hang naar het werk van vroeger. Daarom ontbreekt in geen enkele klassieke keuken moderne apparatuur. Natuurlijk met een klassiek tintje.
De schouw van een klassieke keuken is vaak opvallend in een eigen ombouw. De kookplaat met minimaal 6 pitten, met natuurlijk een klassieke oven benadrukt het gevoel van vroeger. Een extra grote koelkast, soms in retro design, doet denken aan de voorraadkast van vroeger. De grote wasbak van porselein, zou goed geschikt zijn voor enorme vaat. Gelukkig is de vaatwasser aanwezig, al is deze mooi geïntegreerd achter een paneeldeuren front.

 

Share This Post

Leave a reply