Magnetron en oven plek

Beeld: Thirdstone inc. Fotograaf: Merle Prosofsky,

De magnetron en oven plaats je waar het warm is. Het lijkt een open deur en dat is het ook eigenlijk wel. In de meeste gevallen komt de oven onder de kookplaat. En de magnetron krijgt een wat hoger plekje.

Met het wassen en snijden ben je meestal het langste bezig, dus als je de keuken gaat indelen, bepaal je hiervoor als allereerste de plaats. (kijk ook eens bij de keuken op keukenfuncties indelen). Daarna deel je de plek in voor het het koken. De kookplek deel je in naast de snijplek. Vervolgens kijk je hoeveel ruimte er is voor oven of magnetron.

Oven onder de kookplaat

Meestal bevindt de oven zich onder het fornuis. Dat is slim bekeken vanuit energiegedachte. Immers zijn allebei warmte brengers. Liever heb je deze niet naast je koelkast. Maar eigenlijk is het voor het gebruik niet handig. Je moet bukken om die heerlijke ovenschotels erin te zetten en weer bukken om deze te bekijken, of eruit te halen. Ondertussen bij het in en uitladen grote kans op verbranding. Ook kinderen kunnen wel hun handjes plat tegen de deur aanleggen. Het is dan wel niet gloeiend heet, maar meestal is het gevolg groot gebrul.

Waarom die oven niet wat hoger?

Kortom, qua plek lijkt het mij best fijn als deze wat hoger zou kunnen. Ooghoogte is waarschijnlijk ook niet praktisch voor het plaatsen van een ovenschaal, maar iets hoger dan pal op de grond is ideaal. Een kastje van 40 cm bijvoorbeeld eronder met al jouw ovenschalen en je hebt een fantastische ergonomie.

Magnetron mag meestal wel op ooghoogte

Bij magnetrons zie je meestal dat deze wel op ooghoogte worden getekend. Heb je de ruimte, dan zou je er twee kunnen overwegen. Een magnetron en daarnaast een combimagnetron. Dan kan je zowel oven als magnetron tegelijk gebruiken. Check in dit geval wel even het aantal groepen in je keuken. Wellicht moet er nog een extra groep bij voor je keuken.

Kiezen tussen functionele plek en mooie plek voor de oven en

Alle keuzes in de keuken komen vaak neer op iets wat mooi en rustig is of iets wat meer handig in gebruik is. Een mooie keuken heeft vaak doorlopende lijnen. Zet je de oven wat hoger, dan doorbreek je dit patroon. Als er op de hoogte van de oven andere meubels lopen, dan pakt het vaak nog best goed uit.

Share This Post

1 Comment

  1. Rebecca Stepps - 12 december 2018

    If your dishwasher goes out, you have got to wash plates by hand. Microwave foods could be meant by it for the remainder of the week, if your range fails. Combining both an oven and a stovetop in one appliance makes collections quite versatile when it comes to cooking.

Leave a reply