Opbergen in de keuken

Beeld: Bunkerworkshop, Matt Delphenich
Ben ik heel sneu als ik beken dat ik heel blij wordt van een opgeruimde keuken? En eerlijk gezeg niet te genieten als ik moet zoeken, of een la niet meer dichtwil omdat hij te vol zit? Kortom, een hele blog over opbergen in de keuken is inderdaad mogelijk.

Hoeveel opbergruimte heb ik eigenlijk nodig?

Je hebt de snelle methode en de lange methode. De snelle methode gaat zo: kijk wat je nu aan opbergruimte hebt en neem voor je nieuwe keuken 1,5 x zoveel opbergruimte (als je tenminste groter gaat wonen). Ga je kleiner wonen dan hou je het op hetzelfde wat je nu hebt.
Heb je nu geen keuken naar je zin, dan kan je de uitgebreide methode volgen. Bedenk allereerst welk soort opbergruimten je hebt.
Zie hier mijn lijstje:
• Donker & koel opbergen (vers fruit, groente, aardappels):1 meter lade
• Kruiden: klein kruidenkastje
• Opbergen van pannen: 1 meter lade
• Opbergen van grote pannen: 1 meter lade
• Bestek: 1 lade
• Groot bestek: 1 lade
• Servies opbergen
• Borden: 1 plank
• Kopjes en glazen: 1 plank
• Schalen en schaaltjes: 2 planken
• Opbergen van sommige apparatuur: tosti maker, mixer, broodbakmachine, kaasfondue; 1 kast
• Opbergen van schoonmaakmiddelen: 1 plank
• Opbergen van droog voedsel, denk aan blikjes, pasta etc: 2 planken

Hoeveel opbergruimte heb ik eigenlijk nodig?

apothekerskast

Beeld: Next123

Keukenladen, apothekerskast, bovenkastjes, benedenkasten, lamandkastje, wat een hoop kasten zijn er toch
Vroeger had iedereen gewone kastjes. Benedenkastjes of bovenkastjes, die waren wat minder diep. Toen kwamen de laden, mijn eerste gedachte was, waarom laden eigenlijk? Nu snap ik het. Een lade trek je naar je toe en je kijkt erin. Je ziet gelijk wat erin zit, hoeft niet op je hurken te turen. En je kan met de bakken of modulair systeem van de Ikea het helemaal handig maken. Nooit meer een gewoon kastje voor mij. Bovenkastjes zijn minder diep, dus overzichtelijker, toch vind ik het heel handig om met de halve inzet van Ikea een dubbele verhoging te maken.

Wat ook erg handig is, zijn de apothekerskasten, een soort hoge lade, je kan je producten van twee kanten pakken. Ideaal. Ook voor bijvoorbeeld kruiden.

Hoekkasten geven over het algemeen een ingewikkelde plek om spullen in op te bergen, omdat je er eenvoudig niet goed bijkan. De oplossing wordt gebracht in draaiende carrousel kasten. In de praktijk wil zo’n draaideurkast wel gammel worden, vooral waar de deurtjes naar elkaar toe gaan.

Le Mans keukenkast

Beeld: Next123

Ik ben helemaal gek op de le mans kast. Je trekt de lade er letterlijk uit. Maar er zijn nu ook hoekladen, al lijk je hiermee wel minder ruimte te krijgen.

Open bovenkasten of een plank. Ik zou goed nadenken of je dit wel wilt. Vaak ben je niet in staat om het netjes te houden en dan komt het erg rommelig over. Mijn voorkeur is toch een kast die dicht kan. Wil je het minder dicht of zwaar maken? Denk dan aan een bovenkast met een matglazen deur.

Alles mooi weggewerkt met een rolkast, het werkt echt. Is dit geen chinees restaurant kastje? vroeg mijn vriend, maar hoe handig om de waterkoker, koffiezetapparaat, tosti apparaat, blender, broodmaker achter een rolkast te zetten. Ga er maar vanuit dat we over een tijdje nog meer apparatuur nodig hebben, dus als je ruimte hebt, reserveer maar wat, er komen ongetwijfeld weer “onmisbare” apparaten aan.

Hoeveel opbergruimte heb ik eigenlijk nodig?

Plintlade, gebruik alle ruimte die je hebt

Vaak heb je in de keuken een grote behoefte om veel spullen op te bergen, en dan ook nog met een ongemakkelijk formaat. Onder de keuken, achter de plint is best veel ongebruikte ruimte. Je kan hier kiezen voor plintlades.

Keukenasten tot aan het plafond, wauwie

kasten tot het plafond

Beeld: Dyna Contracting Aaron Leitz Photography

Kasten tot aan het plafond. Ze zien er geweldig uit, en wat een ruimte. Als de kasten mooi symmetrisch zijn opgesteld echt een eyecatcher. Bedenk wel, dat je waarschijnlijk een trap nodig hebt om de bovenste kasten te bereiken, dus wellicht ook een kast met ruimte hiervoor in de keuken.

Dieper aanrecht geeft diepere kasten, als je er tenminste om vraagt bij aankoop

In de meeste gevallen zou ik kiezen voor een dieper aanrecht, zeg zo’n 10 cm dieper. Dit geeft heel veel extra ruimte, die je vaak nodig hebt. Vergeet niet om te vragen om extra diepe kasten of lades. 10 centimeter over de hele lengte van je keuken is echt een hele winst.

 

laden

Beeld: Next123

En de laatste tip, denk ook aan de indeling in de lade

Bij de indeling van de lade is het heel prettig om gelijk ladeverdelers te kopen. Als alles zijn vaste plek heeft ben je nooit meer op zoek en houd je een opgeruimde lade.

Share This Post

Leave a reply