Spoelbak kiezen

Beeld: Studio2arch, Mark Pinkerton

De keuze van de spoelbak is afhankelijk van de materiaalkeuze van het aanrechtblad, maar ook smaak en gebruikersvoorkeur spelen een grote rol. Over spoelbakken kunnen verhitte gesprekken plaatsvinden.

Soorten spoelbakken

Er zijn 3 soorten spoelbakken, een inbouw (vlakbouw) spoelbak, een onderbouw spoelbak en een opbouw spoelbak. De inbouw spoelbak loopt vlak met het aanrecht mee en hangt als het ware in het aanrecht, je ziet rondom een randje van een paar centimeter. Deze spoelbak zie je vaak in graniet of houten aanrechtbladen. De onderbouw spoelbak staat als het ware onder het aanrecht, je ziet hier geen randje van de wasbak. Deze spoelbak komt veelvoor bij composiet aanrechtbladen. De opbouw spoelbak is op het aanrechtblad gemonteerd, hij loopt dan ook niet vlak met het aanrechtblad. Deze laatste zie je vaak terug in kunststof werkbladen. Het voordeel van een inbouw of onderbouw spoelbak is dat het werkblad vlak doorloopt, er kunnen geen etensresten blijven hangen tussen spoelbak en werkblad. Daarnaast vinden de meeste mensen een strak doorlopend aanrechtblad mooier.

Materiaal van de spoelbak

spoelbak klassieke stijl

Beeld: Nena Aziz interiors, Spoelbak in klassieke stijl. Vaak is deze spoelbak ook wat dieper en zeker groter. Voor afwassen valt deze spoelbak wat laag uit, maar meestal staat er een afwasmachine naast.

Het meest voorkomend materiaal voor spoelbakken is RVS, daarnaast zijn er ook meegegoten spoelbakken, of spoelbakken van steen of beton. Deze laatste horen meestal bij een meer klassieke keuken.

 

 

Dubbele of 1,5 spoelbak

Moeders en schoonmoeders zweren erbij, een dubbele of 1,5 spoelbak. Fijn om groenten mee schoon te maken. Met een gootsteenplank extra werkruimte. Of om de vaat mee voor te spoelen. Heb je de ruimte, dan zou ik zeggen, doen. Maar een must is het niet.

Maat van de spoelbak

De maat van de spoelbak is afhankelijk van het kastje waar hij inkomt. Er zijn gootsteenkasten in alle formaten. Wil je graag een dubbele spoelbak, hou er dan rekening mee dat deze dan ook een ruim kastje nodig heeft.

Rechthoekige wasbak, vierkante bak, ronde spoelbak

De vorm van de spoelbak is smaakafhankelijk. In de meeste keukens wordt gekozen vooreen vierkante of rechthoekige wasbak, dit oogt strakker en kwalitatiever dan een ronde spoelbak.

Afgeronde hoeken of niet

Een vraag die een keukenverkoper meestal wel stelt is of je in de spoelbak afgeronde hoeken wilt of strakke hoeken. De gedachtegang is dat het gemakkelijker is om de hoekjes van de spoelbak te reinigen als deze zijn afgerond. Ikzelf heb strakke vierkante hoeken en reinigen is nooit een probleem geweest.

Share This Post

1 Comment

  1. alles over de keuken Klassiek landelijke stijl of jaren 30 keuken de kenmerken - 23 april 2015

    […] extra grote koelkast, soms in retro design, doet denken aan de voorraadkast van vroeger. De grote wasbak van porselein, zou goed geschikt zijn voor enorme vaat. Gelukkig is de vaatwasser aanwezig, al is […]

Leave a reply