Vaatwasser in de keuken

Beeld: ID by Gwen
Ik kan het me nog herinneren, de ruzies, onderhandelingen en afkopingen over de afwas. Wat hadden wij er thuis een hekel aan. Het idyllische aan afwassen heb ik nooit begrepen. Is er echt een familie die zingend de afwas deed? Dus, bij mijn allereerste keuken in mijn eerste huis, liet ik een kastje weghalen en zette er een afwasmachine in.

De plek van je vaatwasser

Als ik eerlijk ben zou ik het liefste alle afwas direct in de afwasmachine stoppen. Inmiddels heb ik geleerd dat je afwas en met name pannen eerst moet afspoelen. Dus als we de plek van de vaatwasser bepalen dan is het belangrijk dat deze niet te ver van de kraan komt. Hak en snijwerk kan ook het beste geplaatst worden in de buurt van een kraan. Op zich kunnen deze functies prima samen gaan, maar als je de ruimte hebt, plan dan links van de spoelpak het hak en snijwerk en rechts de afwasmachine. Andersom kan ook, maar zijn jullie thuis rechtshandig dan geeft dit de meest rustige beweging en zit je een huisgenoot die aan het snijden is niet in de weg.

Uitruimen van de vaatwasser

Bedenk dat je als je uitruimt de afwasmachine deur open is en dat je het liefst onmiddellijk al je afwas in een kast zet. Een afwasmachine in een hoek is niet zo handig, want dan is het onmogelijk om in ieder geval één kast open te maken. Heb je een kookeiland? Bekijk dan of je voldoende ruimte hebt dat de afwasmachine deur open kan en ook de kast die ertegenover staat.

Als je de ruimte hebt, doe er dan 2 afwasmachines!

In de meeste keukens heb je er geen plek voor, maar 2 afwasmachines is helemaal walhalla. Dan kan je er al 1 laten draaien, terwijl de ander uitgeruimd wordt. Blijven dromen dus.

Afwasmachine lade is nog gemakkelijker

Afwasmachine lade

Beeld: Michael Abraham architecture  Een lade afwasmachine is veel prettiger in gebruik dan een traditionele deur. Je hoeft niet te bukken. Bij deze keuken is de vaatwasser in een hoek geplaatst. Dit is niet altijd handig, omdat je dan niet direct de schone vaat in het kastje in de hoek kan plaatsen. Maar soms moet je bij een kleine keuken keuzes maken.  

 

Ook in afwasmachines is de ladetrend doorgedrongen. Een lade afwasmachine is ergonomisch veel beter, je hoeft niet op je knieën en kan gelijk van bovenop inladen. Vaak heb je twee lades, die je verschillend kan laten afwassen. Meestal zijn deze machines in een iets hogere prijscategorie en gebruiken meer energie, maar het gemak is dan ook groot.

 

 

 

 

 

 

Vergeet niet dat na wassen drogen komt

Het klinkt als een open deur, maar het meeste was je nog wel je handen bij de keukenkraan, vergeet dan niet om plek te reserveren voor een handdoekje om je handen te drogen.

Share This Post

2 Comments

  1. alles over de keuken Klassiek landelijke stijl of jaren 30 keuken de kenmerken - 23 april 2015

    […] van vroeger. De grote wasbak van porselein, zou goed geschikt zijn voor enorme vaat. Gelukkig is de vaatwasser aanwezig, al is deze mooi geïntegreerd achter een paneeldeuren […]

  2. Hosting - 19 oktober 2016

    Het plannen van de verlichting in de keuken is essentieel. I-KOOK ontwerpt alle keukens met de juiste werk-en sfeerverlichting. Hierdoor ontstaat een perfecte combinatie van veiligheid en gezelligheid.

Leave a reply