Verlichting keuken zonder bovenkastjes

Beeld:Darren James Interiors

Verlichting keuken zonder bovenkastjes, dat is een vraag die vaak terugkomt. Met name omdat wij nu eenmaal gewend zijn aan onderbouwverlichting: oftewel verlichting onder kastjes. Deze verlichting is de zogenaamde functionele verlichting.

Ook bij keukenverlichting, denk aan de functies
De keukenverlichting waar in eerste instantie aan gedacht wordt is verlichting van het aanrechtblad om goed te kunnen snijden en koken. Dit is de echte functionele keukenverlichting. Daarnaast heeft verlichting ook sfeerverhogende functie. Afhankelijk van de functies kies je een ander soort licht.

Functionele verlichting
Verlichting tijdens het koken krijg je meestal van de afzuigkap. Deze verlichting is over het algemeen ruim voldoende, vooral als sprake is van een halogeen verlichting. Alleen met een afzuigkap die geïntegreerd is in een werkblad of juist in het plafond zal je extra moeten nadenken over verlichting tijdens het koken, in de andere gevallen is de afzuigkap verlichting voldoende. De meeste kappen hebben tegenwoordig halogeenverlichting, waar eerder de gloeilamp standaard was. LED-verlichting, energiespaarlampen en neonlampen vind je vaak in de wat luxere afzuigkappen.

Spotverlichting is het prettigste om verlichting te geven tijdens het wassen en snijden. Denk aan wat plafond halogeen lampen die je kan dimmen, of spots onder de hangkasten of planken. Ook zie je vaak in industriele keukens spot wandlampen.
Voor opbergen heb je vaak geen verlichting nodig. Meestal is er in de keuken genoeg verlichting. Soms is echter een kastverlichting best prettig. Vooral als de kast diep is en je in een donker hoekje zit.

Sfeerverlichtig in de keuken
De keuken is tegenwoordig zoveel meer dan alleen een plek om eten te bereiden. De meest keukens zijn tegenwoordig complete leefkeukens geworden, de plek waar de familie samenkomt,en het meest bezocht tijdens feestjes. Heb je een eettafel in de keuken, dan kies je waarschijnlijk voor een hanglamp boven de tafel. Verlichting aan de onderkant van de keukenkastjes of eiland vind ik vaak heel bijzonder licht geven, of bijvoorbeeld achter en boven een keukenplank. Heb je bovenkastjes die niet helemaal tot het plafond komen, dan geeft verlichting op deze bovenkastjes een zeer sfeerverhogend effect. Ook plafondspotjes kunnen een keuken mooi verlichten.

Diffuus en spotverlichting in een
In de ideale keuken is een combinatie gevonden tussen diffuus en spotverlichting. Meestal werkt het met een dimmer. Even dimmen en je keuken is gezellig. Eten maar!

Share This Post

1 Comment

  1. alles over de keuken Witte keuken is stijlvol en in alle keukenstijlen verkrijgbaar - 8 april 2015

    […] dat je eigenlijk een neutrale basis hebt en daarbij nog een eigen stijl kan maken met details zoals lampen of andere keukenaccessoires. Mijn voorkeur is om wel een combinatie te maken met een andere kleur […]

Leave a reply