Welke keukenstijlen kies jij?

Beeld & design: Rafe Churchill

Landelijke keuken, moderne keuken, design keuken of de industriële keuken. Welke stijl past bij jou? Waarschijnlijk weet je al heel goed wat jou smaak is. Er zijn grofweg een viertal keukenstijlen te herkennen. Elke keukenstijl kent zijn goede punten en valkuilen

De landelijke keukenstijl

landelijke keuken

Dresserhomes Landelijke keuken.
Deze landelijke keuken kenmerkt zich door de paneeldeuren, de diepe wasbak. Je ziet bij deze keuken goed dat gekozen is voor een streng lijnenspel. Met een liniaal zie je dat de kasten, helemaal tot aan het plafond in een perfect rechte lijn lopen. De afzuigkap evenbreed als het fornuis is. De kastjes boven de ijsmachine doorlopen met de onderkant van de bovenkasten. Ook kleur en materiaalkeuze is eenvoudig gehouden. Zo kan een klassieke keuken toch rustig zijn.

De landelijke keuken kenmerkt zich door een hang naar vroeger. Denk aan de keuken in oude boerderijen maar met het gemak van nu. Vaak in roomwit of zacht grijs, en meestal met een groot fornuis (liefst 6 pitten), stevige keukengrepen en een donker aanrechtblad. De keukenfrontjes zijn vaak paneeldueren en hebben een open plank voor kruiden of een apothekerskast.
Een landelijke keuken geeft veel warmte en deze keukens zijn meestal heel gezellig. Je moet wel extra opletten bij een landelijke keuken dat het niet rommelig wordt of dat de keuken balans verliest. Je kan dit doen door extra goed op te letten dat de kasten zoveel mogelijk zijn uitgelijnd met elkaar en dat de breedte maten gelijk zijn. Kies ook voor een rustige kleurverdeling en beperkt je accessoires tot dezelfde maten.

 

 

De Moderne keukenstijl

Deze moderne keuken is strak in kleurmateriaal en in belijning. Let ook op hoe de afzuigkap mooi doorloopt met de kastjes.

Ik zie de moderne keukenstijl heel veel, bij vrienden en eerlijk gezegd ook bij mijzelf. Meestal wit met een donker aanrechtblad, hoogglans en soms ook in een felle kleur of met een muur die fel is geschilderd. Met de moderne keuken wordt meer gekozen voor glanzende materialen en contrast kleuren. De kasten zijn vaak symmetrisch opgesteld en geven een rustig beeld. Uitdaging in de moderne keuken is om deze toch een eigen karakter mee te geven. Anders is het een keuken die nooit stoort, maar ook nooit uitstraling heeft. Karakter krijg je door te kiezen voor bijzondere accessoire combinaties of een aparte lamp.

 

De design keukenstijl

Een fantastische afzuigkap van Elica
in een keuken met alle nieuwste apparatuur. Door de kleur van de muur warm te maken wordt de design keuken niet koud.

De design keuken of ook wel Italiaanse keuken brengt je naar luxe comfort. In deze keuken geen goedkope merken en de afwerking is perfect. Vaak zie je bijzondere vormen (bijvoorbeeld ronde) of ander bijzonder en kwalitatief materiaal. Een design keuken kan soms een beetje over the top overkomen. Vaak als de rest van de woning een andere stijl heeft, dan kan de design keuken zwaar uit de toon vallen. Kies je voor robuustere en grotere meubels bij de design keuken dan zwak je het “over the top” gevoel af.

 

 

 

 

 

De industriële keukenstijl

Deze industriele keuken geeft heeft heel goed de warmte behouden. Je ziet ook gelijk dat je netjes moet zijn met deze keuken.

Jane Kim Design
Deze industriële keuken geeft heeft heel goed de warmte behouden door naast RVS gebruik te maken van veel hout. Je ziet ook gelijk dat je netjes moet zijn met deze keuken. Niets verstopt achter kastjes in deze keuken.

Iedereen kent wel de kraan uit de hotel keuken. Deze is niet alleen in een hotel te vinden maar steeds vaker bij mensen thuis. Zo is het ook vergaan met de industriële lamp. Dit is de industriële keuken. Helemaal perfect is hij uitgevoerd als ook het plafond open is gebleven en je de leidingen ziet lopen. Natuurlijk heel veel RVS, ruwe wanden, grote kranen, groot gasfornuis, dubbele rvs koeklast en gemakkelijk bereikbaar kookgerei. Je ziet de topchef hier wel rondlopen. Een industriële keuken heeft 2 uitdagingen, hij kan warmte missen door het vele RVS en kan onoverzichtelijk overkomen. Ondanks de grote apparatuur, zie je veel kookgerei in het zicht. Probeer net als in de hotelkeuken hier een strikte plaats voor te bepalen. Warmte krijg je door naast RVS te kiezen voor warme materialen zoals hout.

Jouw eigen keukenstijl

Net als met woonstijlen zijn de keukenstijlen niet zo strikt gescheiden zoals hier beschreven. De mooiste keuken maak je zelf door jouw eigen keukenstijl te maken, door te mixen en te matchen. Durf te experimenteren, evalueer je plan en kijk in hoeverre jouw eigen woonstijl haar sterke punten kan benadrukken en zwakke wegnemen.

 

Share This Post

3 Comments

  1. monique - 4 april 2015

    Mijn voorkeur is de moderne stijl, maar ik soms wil ik elementen uit de klassieke stijl. Doorzichtige potten op een plank vind ik heel mooi.

  2. alles over de keuken Witte keuken is stijlvol en in alle keukenstijlen verkrijgbaar - 8 april 2015

    […] Wit staat voor rein en schoon en het combineert fantastisch met diverse verschillende materialen en keukenstijlen. De laatste tijd zie je met name in de moderne keuken een verschuiving van roomwit naar ijswit of […]

  3. alles over de keuken De grijze keuken is hip en in alle keukenstijlen te vinden - 20 april 2015

    […] Grijze keukens zie je terug in twee totaal verschillende richtingen. Allereerst zie je de grijze klassieke rustige keuken. Vroeger was grijs een veel gebruikte kleur in keukens. Die hang naar vroeger is dan ook goed terug […]

Leave a reply