witte keuken

Beeld: Morph Interior Ltd, Alison Hammond

Een witte keuken verveelt nooit en raakt niet uit de mode. Keukenontwerpers geven aan al 25 jaar witte keukens te ontwerpen. En omdat een witte keuken overal bij past, kan je in een handomdraai een nieuwe touch geven aan je keuken.

Een witte keuken is geen witte keuken

Allereerst is een witte keuken, geen witte keuken. Je hebt parelwit, spierwit, schelpenwit, roomwit, blauwwit. Elke kleur heeft een “witvariant”. En het werkt inderdaad zoals je verwacht. Een roomwitte keuken is zachter dan een blauwwitte of ijswitte keuken, een keuken met warme tinten erin geeft een warmer effect. Neem eens stalen mee en leg deze op de plek waar de nieuwe witte keuken moet komen en je zal zien welk wit zich goed gedraagt op deze plek. Er zijn wel enkele handvaten. Heb je avondzon in de keuken, dan is een warme keuken zoals roomwit of roodwit te warm. Het gele of rode in het wit zal dieper worden en zal bij je avondrood niet meer wit zijn. Vind je dit mooi? Dan go for it! Maar, in de meeste gevallen kies je een koelere kleur in een ruimte waar warm licht binnenkomt (dus op het zuid-westen) en heb je een keuken meer op het noorden gericht of meer met ochtendzon, dan is het prettig een iets warmere kleur wit te kiezen. Anders heb je het constant koud in de witte keuken.

De witte keuken trends

De witte keuken staat al decennia op de voorkeurslijst van menig huishouden. Wit staat voor rein en schoon en het combineert fantastisch met diverse verschillende materialen en keukenstijlen. De laatste tijd zie je met name in de moderne keuken een verschuiving van roomwit naar ijswit of heel helder wit, liefst met sterke contrasten, dus gecombineerd met zwart of diepgrijs.

Een witte keuken combineren

Een witte keuken combineert met alles, diepere contrasten met zwart of grijstinten, maar ook zachtere contrasten. Heb je gekozen voor ijswitte keuken, dan zou je kunnen kiezen voor een complementaire kleur of een contrasterende kleur. Beide kunnen goed uitpakken. Het beste is om de kleurstalen naast elkaar in de ruimte te zetten en je ziet al snel of het met elkaar werkt.

Materialen in het wit

Glas, RVS, hout het kan allemaal goed in een witte keuken. Afhankelijk van de stijl waar je voor kiest. Een witte keuken met hout maakt de keuken wat warmer, dus hier kan een ijswit weer heel goed. RVS en glas zijn wat koudere materialen, dus zoek je wellicht in de accessoires wat warmere kleuren.

Moet alles wit in een witte keuken

Het fijne aan een witte keuken is dat je eigenlijk een neutrale basis hebt en daarbij nog een eigen stijl kan maken met details zoals lampen of andere keukenaccessoires. Mijn voorkeur is om wel een combinatie te maken met een andere kleur aanrechtblad of achterwand. Maar, ik heb ook keukens gezien waar echt alles wit was, met een wit aanrechtblad en een witte wasbak met een heel klein accent rood in de vorm van een vaas en daarnaast een houten plank. En het pakte super uit. Juist de keuze om alles wit te houden doet de kleine kleuraccenten extra oplichten. Hoewel een witte keuken over het algemeen een veilige keuze is, moet je dit wel durven.

Witte keukens in alle stijlen

Eigenlijk komt de witte keuken in alle keukensstijlen voor. In een klassieke keukenstijl zie je meer de roomwitte of lavendelwitte keuken met een matte glansgraad. De moderne witte keuken is vaak in ijswit of blauwwit en de industriële keuken in een matte heldere witte kleur. Hiermee komt de witte keuken dan ook op stip nummer 1 te sta.

Hoogglans wit of juist mat

Een witte keuken komt totaal anders over in hoogglans of in mat of zelfs doodmat. Is een keuken ijsblauw hoogglans dan zal je zien dat het blauwige meer aanwezig zal zijn. Een wat mattere glansgraad licht de keuken toch minder op. Vaak gaat de glansgraad gepaard met de stijl van je keuken. Heb je een moderne keuken of een design keuken dan is een hoogglans wit erg in trek. De klassieke keuken kenmerkt zich meer door een wat mattere glansgraad. Bij hoogglans moet je er wel rekening mee houden dat je hier meer vingers op ziet. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor een greeploze keuken, realiseer je dan dat je wellicht vaker een doekje over de kastjes moet halen of de vingers accepteren.

Witte keuken valkuil

Eindelijk zijn er twee valkuilen bij een witte keuken. Kies je voor een koele wit in een koele ruimte, dan kan de keuken koud worden. De tweede valkuil is juist het gevolg van de brede inzetbaarheid van een witte keuken. Soms mist deze keuken een ziel en persoonlijkheid. Een 13 in dozijn keuken. Dit kan je eenvoudig verhelpen met combinaties met accessoires of combinaties met doorleefd hout.

Share This Post

Leave a reply